بله. با وجود اینکه بر روی اکثر عطرها تاریخ انقضا نوشته نمیشود، ولی به مرور زمان رایحه عطر تغییر میکند و این تغییر رایحه را میتوان انقضای عطر فرض کرد.
با توجه به مواد سازنده و روش نگهداری عطر، میتوان زمان انقضایی برابر با 1 تا 10 سال را در نظر گرفت. البته به صورت معمول عطر بین 3 تا 5 سال عمر میکند. عطرهایی که دارای نتهای پایه سنگین هستند (مانند رایحه عنبر) معمولا عمر بیشتری دارند و در زمانهای طولانی هم رایحه اصلی خود را حفظ میکنند ولی عطرهایی که نتهای پایه سبکتری دارند (مانند رایحه گلها)، معمولا با سرعت بیشتری رایحه خود را از دست میدهند.
همچنین غلظت عطر هم بر روی عمر آن تاثیر دارد. مثلا ادوتویلت که غلظت پایینی دارد ممکن است بعد از چند سال فقط بوی الکل بدهد. ولی عطر (پرفیوم) که بالاترین غلظت را دارد، زمان طولانیتری رایحه خود را حفظ میکند.
4 راه ساده تشخیص انقضای عطر
1. تاریخ انقضا یا عمر عطر بعد از باز کردن؛ سادهترین روش تشخیص انقضای عطر، چک کردن تاریخ انقضای آن و یا زمان مناسب مصرف بعد از باز کردن در شیشه عطر است. معمولا بر روی بسته بندی عطر با علامت شکل زیر عمر عطر بعد از باز کردن در آن مشخص میشود. مثلا در شکل زیر عمر 30 ماه برای عطر، پس از باز کردن در آن در نظر گرفته شده است.
2. رایحه عطر؛ یک روش دیگر بررسی منقضی شدن عطر، بررسی رایحه آن است. اگر رایحه عطر مقدار زیادی از رایحهای که به یاد دارید تغییر کرده باشد، قطعا عطر منقضی شده است. این تغییر ایحه میتواند ناشی از تغییر مواد تشکیل دهنده عطر، در طول زمان باشد. مثلا برخی عطرها حاوی روغنهایی هستند که به مرور خراب میشوند. یا برخی عطرها به مرور زایحهای مشابه سرکه پیدا میکنند که نشان دهنده خراب شدن عطر است.
3. ظاهر عطر؛ روش دیگر بررسی منقضی شدن عطر، بررسی ظاهر آن است. بسیاری از عطرها به مرور زمان تیرهتر شده و از شفافیت آنها کاسته میشود. عطر تازه شفاف و روشن است ولی به مرور زمان ممکن است مات و کدر شود که نشانه تغییر عطر است.
4. حجم عطر؛ اگر از عطر استفاده نکنید و بعد از مدتی متوجه تغییر زیادی در حجم آن شوید احتمالا عطر بخشی از هرم رایحه خود را از دست داده است. مواد فرار و رایحههای بالا با سرعت بیشتری نسبت به نتهای پایه بخار میشوند و به همین دلیل اگر عطر این مواد را از دست بدهد، رایحه آن تغییر خواهد کرد.